انتخاب NAS مناسب برای کسب و کار

مقدمه

این روزها به دلایل زیادی برای خرید یک دستگاه NAS  توسط کسب و کارها و حتی کاربران خانگی معمولی وجود دارد. استفاده آسان از این دستگاه ها، نیاز به ظرفیت های بالای ذخیره سازی و سرو کار داشتن با حجم بسیار زیادی اطلاعات پراکنده، نیاز به اشتراک گذاری اطلاعات در سطح بالا میان چندین دستگاه در یک شبکه یا راه دور، بحث امنیت و برخی سازگارهای نرم افزاری می توانند مهم ترین دلیل برای خرید یک دستگاه ذخیره ساز تحت شبکه NAS باشند. تصمیم گرفته ایم یک دستگاه NAS خریداری کنیم، کدام دستگاه و چه مشخصاتی مناسب نیازمان است؟ قیمت دستگاه های NAS از چند صد هزار تومان در بازار شروع می شود و تا چند میلیون و حتی بالاتر از 10 میلیون تومان یافت می شود؟ خواندن این مطلب ساده و کوتاه می تواند راهنمای سریعی برای انتخاب یک NAS مناسب کسب و کارتان باشد.

چه توان خروجی نیاز داریم؟

نخستین انتظاری که از یک NAS داریم، کارآیی یا توان خروجی آن است. دستگاه های NAS بر اساس کارآیی که دارند به سه دسته خانگی، میان رده و سازمانی تقسیم می شوند. در مرحله نخست باید مشخص کنیم جزو کدام دسته هستیم و دستگاه مورد نظرمان باید چه سرعت خواندن و نوشتنی داشته باشد. انتخاب رده NAS میتواند تکلیف بسیاری از مشخصات دیگر مانند پردازنده، حافظه رم، سرعت،  درگاه ها، ظرفیت و فناوری های لازمه را تعیین کند. سریع ترین ذخیره ساز ها از رابط انتقال اطلاعات SATA3 سود می برند که می توانند یک سی دی یا 700 مگابایت اطلاعات را در کمتر از یک ثانیه منتقل کنند. از سال 2015 رابط جدید به نام M.2 وارد بازار شده است که سرعت سریع تری از SATA 3 دارد و فقط روی درایوهای SSD در دسترس است. رابط M.2 امکان اتصال دستگاه های ذخیره ساز ها به کامپیوترهای رومیزی با اسلات های توسعه PCLe را فراهم میکند. اگر شما حتما نیاز به سرعت های SATA 3 یا M.2  دارید، باید یک NAS در رده متوسط بازار یا رده سازمانی بردارید و به یقین پول بیشتری هزینه کنید. ذخیره سازهای رده میانی بازار سرعت هایی بین 300 تا 700 مگابیت دارند و دستگاه های NAS خانگی سرعتی زیر 300 مگابیت خواهند داشت. ذخیره سازهای سازمان یا زپردازنده های چهار هسته ای و چندین گیگا بایت رم حافظه فلش سود می برند اما هرچه از سرعت NAS کاسته می شود، طبیعتا قدرت سخت افزاری هم کاهش خواهد یافت. دستگاه های NAS خانگی تک هسته ای یا در نهایت دو هسته ای هستند و از یک گیگا بایت حافظه رم سود می برند.

چه ظرفیتی نیاز داریم؟

پس از تعیین توان خروجی یک NAS، باید از خودمان بپرسیم که دستگاهی با چه ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات نیاز داریم؟ شما  میتوانید یک NAS با ظرفیت یک ترابایت خریداری کنید یا اینکه برای دستگاهی با ظرفیت های چند 10 ترابایت ، مثلا 50 ترابایت هزینه کنید. در اینجا، باید کمی آینده نگر باشید و محاسبه کنید مثلا در سال آینده و همین طور دو سال آینده و سال های بعد تر، چقدر حجم اطلاعات خواهید داشت. دستگا ه های NAS خانگی یک کشویی و یا دو کشویی با ظرفیت های چند ترابایت هستند ولی وقتی وارد مدل های میان رده می شویم، میتوان ظرفیت های بالاتر از 10 ترابایت هم در اختیار گرفت. ظرفیت یک NAS به ظرفیت هارد دیسک ها یا درایوهای SSD خریداری شده توسط شما بستگی دارد، مثلا برای یک NAS دو کشویی میتوان دو درایو SSD با ظرفیت دو ترابایت خرید که جمعا 4 ترابایت ظرفیت کل دستگاه می شود یا این که به سراغ خرید درایوهای 4 و 8 دترابایت رفت. بررسی کنید ، حداکثر ظرفیت قابل پشتیبانی روی هر درایو توسط NAS انتخابی شما چقدر است تا در آینده بتوانید از درایوهایی با حجم بالاتر هم استفاده کنید.

چه تعداد دیسک نیاز داریم؟

شاید تصور کینم جواب این پرسش در بخش بالایی داده شده است، اما همیشه تعداد کشوها یا درایوها برای تعیین ظرفیت و حجم اطلاعات ذخیره سازی روی NAS نیست. کسب و کارهایی که اطلاعات حساسی دارند و باید در هر لحظه و به طور آنلاین اطلاعاتشان یک نسخه پشتیبان بگیرند، نیاز دارند ذخیره سازهایی با تعداد دیسک ها یا کشوهای بیشتر خریداری کنند. معمولا برای کاربران خانگی یک NAS کشویی یا در نهایت دو کشویی کفایت میکند، ولی در کسب و کارهای متوسط بازار مانند افرادی که کار استریم ویدیو، ویرایش ویدیو، تدوین فایل های مالتی مدیا و نظایر آنها را انجام می دهند یا اینکه سرویس هایی روی سرور برای کاربران فراهم کردند، نیاز به دستگاه هایی چهار کشویی دارند. برای استفاده از فناوری RAID 1 حداقل به دو درایو نیاز است و همین طور برای بهره گیری از RAID 5 باید یک NAS چهار کشویی انتخاب شده باشد. هر چه تعداد دیسک ها بیشتر باشد، امکان آیینه کردنشان برای پشتیبان گیری یا تقسیم بندی دیسک ها میان سرویس ها و کاربران شبکه، راحت تر می شود. توجه کنید سازمان ها و کسب و کارهای حرفه ای و بسیا ربزرگ باید به سراغ خرید دستگاه های NAS با تعداد دیسک های بالای 6،8 و 10 و شاید هم بیشتر بروند چون این سازمان ها با استفاده از فناوری های RAID و مجازی سازی نیاز و تعداد درایوهای زیادی نیاز دارند. برخی دستگاه های NAS شکاف توسعه PCIe یا قابلیت هایی برای توسعه ظرفیت دستگاه و افزایش تعداد دیسک های بیشتر را دارند. اگر احتمال می دهید در آینده به دستگاهی با ظرفیت یا کشوهای دیسک بیشتر نیاز دارید، تحقیق کنید امکان توسعه و افزایش دیسک ها در آینده وجود دارد یا خیر؟

چه درگاه هایی نیاز داریم؟

گاهی اوقات معیار برخی کاربران فقط درگاه های یک NAS هستند. قرار است دستگاه ذخیره ساز جدید در چه شبکه ای کار کند؟ صد مگابیتی؟ یک گیگابیتی یا ده گیگا بیتی؟ حداقل سرعت شبکه چند گیگا بیت است؟ به درگاه هایی بالاتر از یک گیگابیت (مثلا 2.5 یا 5 گیگا بیت) نیاز دارید؟ برآورد می کنید حداقل چند درگاه USB 3.0 و USB 2.0 نیاز داشته باشید؟ چند درگاه eSATA به کارتان خواهد آمد؟ معمولا دستگاه های خانگی یک دستگاه RJ45 یک گیگا بیتی و چند درگاه USB دارند. از آن سو، در سال های اخیر شاهد ورود نسل جدیدی از ذخیره سازها با درگاه های 10 گیگا بیتی SFP+  و همین طور درگاه های چند گیگابیتی RJ45 هستیم. درگاه های 10 گیگا بیتی اجازه می دهند کامپیوتر ها و شبکه های سریعتر  هم به NAS متصل شده و انتقال اطلاعات داشته باشند. اگر یک NAS با درگاه های یک گیگابیتی خریداری کرده و در شبکه ای 10 گیگا بیتی به آن نیاز پیدا کنید، باید هزینه ای چندین برابر متحمل شوید تا دسترسی به کانکشن های 10 گیگابیتی فراهم شود. یک NAS سازمانی باید چند درگاه RJ45 یک گیگابیتی ، چند درگاه SFP+  ده گیگابیتی ، چند درگاه USB 2.0 و USB 3.0  به همراه درگاه های eSATA داشته باشد. داشتن تعریف دقیقی از نیازهای ارتباطی یک دستگاه NAS می تواند شما را به یک انتخاب عالی در بازار هدایت کند. ممکن است برخی کسب و کارها به درگاه های USB-C یا Thunderbolt 2 برای اتصال NAS به دستگاه های مک نیاز داشته باشند. پس باید این درگاه ها هم بررسی شوند.

چه فناوری هایی از جمله RAID نیاز داریم؟

معمولا دستگاه های NAS را تنها به خاطر فضای ذخیره سازی خریداری نمی کنیم. از سیستم عامل گرفته تا قابلیت های پشتیبان گیری و اپلیکیشن موبایل، انتظارها و نیازهایی داریم که باید بر آورده شوند. آیا از فناوری RAID مورد نظر ما پشتیبانی میکنند؟آیا با نرم افزار و پلتفرم مجازی سازی مورد استفاده ما سازگاری دارند؟ آیا درایوها Hot Swap هستند؟ فضای ذخیره سازی مبتنی بر کلاود در اختیار ما قرار میدهد و تا چه ظرفیتی رایگان است؟ آیا از راه دور امکان دسترسی به اطلاعات ذخیره شده روی NAS را داریم و میتوان این اطلاعات را مدیریت و کنترل کرد؟ آیا از کلید Copy یا فناوری های پشتیبان گیری  سریع پشتیبانی میکند؟ کدام فرمت فایل ها و سیستم عامل ها را خوانده و میتواند بر اساس آنها در شبکه کار کند؟ دسترسی های امنیتی و سیستم های محافظتی اطلاعاتی این NAS چگونه است؟ آیا میتواند از اطلاعات حساس ما در شبکه محافظت کند؟ برخی دستگاه های ذخیره سازی با مجموعه نرم افزارهای امنیتی مانند آنتی ویروس عرضه می شوند تا بالاترین سطح امنیتی را برای محافظت از اطلاعات به دست بیاید. اگر کسب و کار شما نیاز به یک فناوری خاص دارد، حتما باید تحقیق شود که مدل های انتخاب شده دارای آن ویژگی باشد.

چه ویژگی منحصر بفردی نیاز داریم؟

برخی از کسب و کارها نیاز دارند دستگاهی از بازار خریداری کنند که قابلیت های شبکه های بی سیم را را داشته باشد یا بتوانند یک کارت PCIe برای وای فای روی آن سوار کنند. همین طور، برخی از کسب و کارها علاقه مند هستند ، کارت گرافیک یا درایوهای SSD سریع تری به NAS اضافه کنند. معمولا روی دستگاه های NAS خانگی و SMB امکان دسترسی به چنین قابلیت هایی وجود ندارد ولی در ذخیره سازهای سازمانی باید دنبال مدل هایی با شکاف های توسعه PCIe 3.0 بیشتر برای چنین قابلیتهایی بود. برخی مدل ها از پردازنده AMD سری رایزن و در نتیجه کارت های گرافیک AMD Radeon پشتیبانی خواهند کرد. سازگاری با سرویس کلاود مایکروسافت Azure یا ویندوز سرور 2016د از دیگر مواردی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.اگر کسب و کاری نیاز به افزایش حافظه نهان NAS برای بهبود کارایی و توان خروجی دارد،باید بررسی شود امکان اضافه کردن درایو SSD یا M.2 به عنوان حافظه رم نهان وجود دارد. برخی سازمان ها هم به فناوری RAID 50/60 نیاز دارند. بطور کلی این قابلیت ها روی همه دستگاه های NAS عرضه نمی شود و خریداران باید بطور اختصاصی و موردی دنبال مدل هایی با پشتیبانی از ویژگی های ذکر شده یا فناوری های دیگر باشند.

WhatsApp
Instagram
LinkedIn
YouTube

مقالات مشابه

فهرست