سیستم سرمایش اتاق سرور
تجهیزات حساس اتاق سرور در صورت قرار گرفتن در معرض دماهای شدید می توانند به شدت آسیب ببینند. در یک اتاق سرور استاندارد، سرورها باید دائماً در معرض هوای سرد باشند، زیرا تولید مقادیر قابل توجهی گرما می تواند صدمات جبران ناپذیری به اجزای داخلی آنها وارد کند. کولینگ اتاق سرور و انتخاب سیستم سرمایش اتاق سرور یکی از نیازهای اصلی برای ساخت و بهینه سازی است.
اگر برای تهویه و سیستم سرمایش اتاق سرور اقدامات مناسبی انجام نگیرد، ممکن است در آینده سازمان یا شرکت با خطرات زیادی مواجه شود. آسیب به تجهیزات یا حتی آتش سوزی می تواند به دلیل گرمای بیش از حد باشد.
مطابق با استاندارد TIA-942 توصیه میشود در مراکز داده، درجه حرارت اتاق بین 20 تا 25 درجه و میزان رطوبت اتاق بین 40% تا 55% و تغییرات دمای محیط کمتر از 5 درجه در هر ساعت باشد. اغلب تجهیزات پردازنده و ذخیرهساز دارای مکانیزمی هستند که هوای سرد را از قسمت جلو دریافت نموده و پس از عبور هوا از داخل آنها، هوای گرم حاصل، از قسمت پشت این تجهیزات خارج میشود. از این رو به منظور ایجاد جریان هوای مناسب (Air Flow) در رکهای سرور، از درب توری در جلو و عقب این رکها استفاده میشود.
از آنجایی که تمام سیستم ها دارای قدرت هستند و توان در سیستم خنک کننده با واحدهای رایج آن سنجیده می شود، برای سیستم خنک کننده از 3 عبارت زیر استفاده میشود که به توضیح هر یک می پردازیم.
1) BTU
طبق تعریف، هر BTU مقدار گرمای مورد نیاز برای افزایش دمای یک پوند آب به میزان یک درجه از 60 درجه فارنهایت به 61 درجه فارنهایت در فشار یک اتمسفر است. در کولرهای گازی از این واحد استفاده میشود و هر چه عدد بزرگتر باشد قدرت سرمایش بیشتر می شود. در یک ساختمان مسکونی هر 12000BTU می تواند فضای 48 متری را خنک کند.
2) CFM
این واحد تعیین کننده میزان هوای تولید شده توسط سیستم خنک کننده با مقیاس فوت مکعب در دقیقه است که عموما از این مقیاس برای فن های سیستم های هواساز استفاده می شود تا حجم هوادهی را تعیین نمایند.
3) TT
تن تبرید برای تجهیزات بزرگ سرمایشی از این واحد استفاده می شود که چیلرها جزو این تجهیزات دسته بندی میشوند، فارغ از طبقه بندی نوع چیلرها که در 2 دسته تراکمی و جذبی هستند هر 1 تن تبرید معادل 1 ساعت کار کولرگازی خنک کنندکی ایجاد میکند.
در ایران عموما به منظور خنک سازی تجهیزات اتاق سرور از “کولر گازی یا اسپیلت” استفاده میشود.
کولرگازی یا اسپیلت
کولر گازی یا اسپیلت یکی از رایج ترین روش ها به منظور انتخاب سیستم سرمایش اتاق سرور در ایران محسوب می شود. با توجه به اینکه اتاق سرور شرکت ها یا مراکز تجاری کوچک حجم زیادی ندارند و بیشتر یک اتاق کوچک گاها 6 متری هستند که رکها در آنها قرار گرفته اند، از یک یا دو اسپیلت که بطور خودکار کار میکنند استفاده میکنند. دمای مناسب در این حالت حدود 22 درجه سانتیگراد است.
در این روش باید به چند نکته توجه داشت:
- کولرهای اسپلیت در فرآیند خنک سازی اتاق سرور برای مصارف صنعتی یا دائمی در نظر گرفته نشده اند، بنابراین نگهداری از آنها بسیار خطرناک است، زیرا خستگی ایجاد شده در این کولرها در طولانی مدت عمر کولر ها را کاهش می دهد و می تواند منجر به خرابی زودرس کولر شود.
- کولرهای اسپلیت، از آنجایی که برای کارکرد طولانی مدت طراحی نشده اند، در صورت استفاده برای کاربردهای صنعتی مانند خنک نگه داشتن اتاق سرور، باید همیشه یک کولر یدکی داشته باشند، به طوری که کولر یدکی با سیستم مدیریت اتاق سرور در شرایط بحرانی دما بالا آمدن و یا خرابی اولین کولر فعال گردد.
- برای ایجاد حداقل خستگی کولر، هر ۸ ساعت کارکرد نیاز به تعویض کولر فعال با کولر زاپاس است و این دسته نیز جزو وظایف سیستم کنترل اتاق سرور و بخشی از سرور است.
- در بحث سیستم سرمایش اتاق سرور، همیشه ظرفیت کولرهای اتاق سرور را یک پله بالاتر از مقدار محاسبه شده در نظر می گیرند تا کولرها در شرایط بار زیاد کار کنند و امکان توسعه شبکه تا حدودی وجود داشته باشد.
- هنگام نصب کولر باید بررسی شود که پنلها هرگز رو به روی هم نباشند، زیرا هوای هر کولر بر روی کولر مقابل تاثیر منفی می گذارد.
در هر صورت نباید هیچ گاه اتاقهای سرور را بدون وجود کولر اسپیلت تجهیز نمود. چرا که در این صورت باید منتظر یک اتفاق در اثر از کار افتادگی تجهیزات اتاق سرور به دلیل گرمای فراوان تولید شده باشیم. روش فوق در خنک سازی اتاق سرور رایج ترین روش در ایران است و می توان با استفاده از این روش سرمایش اتاق سرور تمامی شرکت های کوچک و متوسط را تامین کرد.
در روش خنک سازی یا کولینگ اتاق سرور با سیستم کولرهای اسپیلیت بخاطر غیر قابل اعتماد بودن این کولرها باید از سیستم هشدار دما در اتاق سرور استفاده کرد، بنابراین در مواقع بحرانی می توان به اپراتور سیستم اطلاع داد. در غیر این صورت، خطر بسیار بالایی برای خسارات میلیونی یا میلیاردی در مجموعه وجود دارد.
آتش سوزی در اتاق سرور بدترین سناریویی است که ممکن است باعث از بین رفتن تمامی تجهیزات و اطلاعات داخل اتاق شده و سرمایه مالی و اطلاعاتی بزرگی را با خود نابود کند که جلوی این اتفاق را می توان به سادگی با استفاده از یک سیستم اعلام حریق اتاق سرور با هزینه ای بسیار ناچیزتر از قیمت تجهیزات اتاق سرور گرفت.