طراحی و راه اندازی اتاق سرور

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. راهکارها
  4. chevron_right
  5. مراکز داده
  6. chevron_right
  7. طراحی و راه اندازی اتاق سرور

اتاق سرور

اتاق سرور از نظر محیطی، فضای کنترل شده ای است که هدف اصلی آن استقرار تجهیزات و کابل کشی سیستم های کامپیوتری و دیگر سیستم های مخابراتی است. اتاق سرور باید دارای استاندارد NFPA75 باشد.
طراحی و راه اندازی اتاق سرور و یا ساخت اتاق سرور یکی از خدمات ارائه شده توسط شرکت توسعه نگار فرنام می باشد. استانداردها و دستورالعمل های زیادی وجود دارد که باید هنگام ساخت اتاق سرور  به دقت مورد بررسی قرار گیرند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.

طراحی و راه اندازی اتاق سرور

موقعیت مکانی

هنگام انتخاب محل اتاق سرور، اجتناب از انتخاب مکان هایی که با اجزای ساختمانی مانند آسانسور، دیوارهای اصلی خارجی و یا دیگر دیوارهای ثابت ساختمانی محدود شده اند، به علت عدم گسترش آتی ضروری است. همچنین طبق استاندارد ANSI/TIA-569-B، امکان حمل و نقل و جابجا کردن تجهیزات بزرگ به داخل اتاق مهیا شود.

اتاق سرور حتما باید دور از منابع مولد تداخل الکترومغناظیسی قرار گیرد. ترانسفورماتورهای منبع تغذیه الکتریکی، موتورها، ژنراتورها، تجهیزات اشعه X، ایستگاه های فرستنده رادیو و رادار و تجهیزات Induction Sealing از این نوع هستند.

اتاق سرور نباید دارای پنجره به بیرون باشد، زیرا این نوع پنجره ها بار گرمایی را زیاد کرده و امنیت را کم میکنند.

سقف کاذب اتاق سرور

با توجه به لزوم لوله کشي جهت سیستم هاي اعلام و اطفاء حریق و لوله هاي گالوانیزه جهت عبور کابل هاي سیستم روشنایي، دوربینهاي مدار بسته و نصب روشنایي ، لازم است که مرکز داده یا اتاق سرور مورد نظر داراي سقف کاذب باشد.به این منظور مي بایست در ارتفاعي مناسب پایین تر از سقف اصلي،سقف کاذب اجرا گردد.به این ترتیب که با توجه به ابعاد نهایي اتاق، قاب کناره دیوار توسط صفحات گچي کناف (همجنس با کناف دیوارها) دور تا دور اتاق اجرا گردد بطوریکه فضاي باقي مانده به صورت شبکه کامل 60*60 جهت اجرای تایل های سقف کاذب باقی بماند.

کف کاذب اتاق سرور

 کف های کاذب به عنوان بخشی از طراحی اتاق سرور به منظور ایجاد فضایی  برای عبور حجم انبوهی از کابل ها و … بدون تاثیر بر فضای کار مورد استفاده قرار میگیرد. کف کاذب به طور معمول از پنلهای 60*60 سانتی متر ساخته شده که با ورقه های فولاد جوش داده شده و با سیمان سبک پر شده است. فضای بین کف کاذب و کف زمین  این امکان را می دهد تا انتقال کابلهای برق و شبکه، کنترل محیطی و جریان هوا، سیستم اطفاء حریق، سیستم امنیتی و غیره را بصورت مقرون به صرفه صورت گیرد.
اتاق سرور استاندارد دارای خواص متعددی میباشد و استانداردهای مختلفی در آن رعایت میشود . یکی از قسمت های اتاق سرور استاندارد کف کاذب اتاق سرور میباشد .

خنک کننده اتاق سرور

اتاق سرور یا مرکز داده محیطی است که به دلیل قرار گرفتن سرورها یا قرار دادن تعداد زیادی قطعات الکترونیکی، گرمای زیادی تولید می کند. این گرما را می توان با افزایش تعداد رک های قرار داده شده در اتاق سرور افزایش داد، بنابراین خنک سازی و مدیریت این گرما بسیار مهم است.

در طراحی و راه اندازی اتاق سرور تجهیزات باید به دور از هرگونه گرد و غبار و رطوبت باشد تا فن های موجود در کیس و رک ها بهتر عمل کنند و گرد و غبار باعث خرابی آنها نشود. همچنین رطوبت می تواند به خازن ها و تابلوهای برق آسیب جدی وارد کند، بنابراین بهتر است برای کاهش رطوبت محیط اتاق سرور از سیستم تهویه و خنک کننده استاندارد استفاده شود، زیرا کولرهای آبی و کولرهای غیر استاندارد رطوبت زیادی را در محیط ایجاد می کنند.

دمای اتاق سرور نباید کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد و بیشتر از 27 درجه سانتیگراد باشد. محدوده دمای مطلوب بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد است. هنگام تعیین بهترین دمای اتاق سرور، عوامل مختلفی از جمله اندازه اتاق و تعداد سرورها باید در نظر گرفته شود. این اطلاعات می تواند به اپراتورها کمک کند تا بهترین دما را برای نیازهای خود انتخاب کنند.

اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور

گاز FM200 قابلیت اطفاء در کلاس های حریق A,B,C,D,E را دارا می باشد و به طور گسترده در اطفاء کلاس E که مربوط به تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی می باشد و نحوه عملکرد آن به صورت سیلابی در محیط تحت حفاظت می باشد و با پرکردن محیط تحت حفاظت و رقیق کردن اکسیژن محیط و نیز شکستن زنجیره حریق عمل اطفا را صورت می دهد. از آنجایی که گاز FM200 یک گاز گران قیمت می باشد لذا در مواردی که حجم کمی تحت پوشش باشد مقرون به استفاده می باشد.
اجرای سیستم FM200 برای اتاق های سرور، اتاق کامپیوتر، دیتا سنتر و … نیازمند به اجرای لوله کشی برای سایت مورد نظر می باشد که از جمله ملزومات دیگر اجرای این سیستم مهار کردن سیلندرها توسط براکت می باشد که به دلیل مسایل فنی و ویژگی گاز FM200،کپسول های مورد استفاده باید در نزدیکی محل حریق و عمدتا در داخل اتاق سرور، اتاق کامپیوتر… قرار داده می شود . همچنین از سایر تجهیزات مورد استفاده در این سیستم اطفا می توان به شیر برقی فعال ساز یا سیلندر فرمان دهنده جهت فعال شدن سیستم اطفا، شیلنگ های فشار قوی تخلیه و نازل های مخصوص برای تخلیه در محیط تحت حفاظت اشاره کرد.
سیستم اطفا FM200 طراحی شده برای فعال شدن و وارد شدن به مرحله اطفا نیازمند فعال سازی سیستم توسط سیستم کشف و اعلام حریق دارد که این سیستم یک سیستم کنترل پنلی با تجهیزات مربوط به کشف حریق که به صورت کاشف دود، کاشف حرارت،کاشف دود و حرارت و شستی های دستی اعلام حریق، اطفا حریق(تخلیه کپسول ها) و عدم اطفا حریق(عدم تخلیه کپسول ها)می باشد.

امنیت فیزیکی اتاق سرور

پس از طراحی و راه اندازی اتاق سرور و نصب و راه اندازی بستر شبکه و اتمام پروژه اتاق سرور، اطمینان از امنیت آن بسیار مهم است و باید مورد توجه  قرار گیرد. نصب دوربین مداربسته و سیستم های کنترل تردد و دسترسی، درب های ضد حریق و رعایت نکات ایمنی باعث ارتقای امنیت اتاق های سرور و مراکز داده می شود. استفاده از راه هایی برای بهبود امنیت بسیار مهم است که می تواند به روش های مختلفی انجام شود. در این میان سیستم کنترل تردد سیستمی است که وظیفه مدیریت و کنترل ترافیک افراد در اتاق سرور و مرکز داده را بر عهده دارد. این سیستم با استفاده از یک سخت افزار و نرم افزار هوشمند، امنیت مرکز داده را تامین می کند.
همچنین بهتر است درب اتاق سرور به گونه ای طراحی شود که برای قفل یا باز کردن آن نیازی به کلید نباشد و در عین حال امنیت کامل را نیز تامین کند. برای این منظور به عنوان مثال می توان از قفل کارت یا رمز عبور استفاده کرد. استفاده از دوربین مدار بسته نیز به بهبود امنیت کمک می کند.

تامین انرژی برق و باتری

یکی دیگر از عوامل بسیار مهم و حیاتی منبع تغذیه است. تامین انرژی باید از طریق برق باشد و برای اطمینان بیشتر در صورت قطع برق اضطراری، اتاق سرور باید از UPS یا ژنراتور استفاده کند. در برخی موارد، قطع ناگهانی برق می تواند صدمات جبران ناپذیری به سیستم وارد کند و بازگرداندن آن به حالت قبلی را دشوار کند.

فهرست