نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه
مقالات تخصصی:نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه| نویسنده: مدیریت سایت | تاریخ انتشار: 1402/10/03
تعریف نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه
نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (PM) عبارت است از یک روش سیستماتیک به منظور انجام فعالیت های نگهداری، مطابق با برنامه های تنظیمی و از قبل تعیین شده با هدف جلوگیری از فرسایش و کاهش توقف های اضطراری تجهیزات. در این روش ، نگهداری از تجهیزات شامل بازدید ، کنترل ، سرویس ، تنظیم ، تعویض و تعمیرات جزیی ، در سیکل های خاص زمانی و بر اساس زمانبندی از قبل تعریف شده صورت می پذیرد.
پیاده سازی PM
PM را به دو صورت می توان پیاده سازی نمود:
حالت اول
این فرایند می تواند بدون انجام خاموشی سراسری و بدون Down Time صورت پذیرد که تحقق این امر نیاز به طراحی اصولی مرکز داده در تمامی سطوح دارد(رده 3و 4).
حالت دوم
با توجه به عدم طراحی اصولی مرکز داده، نیاز به طراحی مجدد ، اصلاح زیر ساخت ها و … بوده که خاموشی کامل مرکز داده را در پی دارد. در ادامه به نکاتی در این خصوص اشاره می گردد تا کار با بالاترین ضریب دقت و کمترین خرابی انجام پذیرد.
قبل از اجرا رعایت نکات زیر ضروری می باشد.
زمانی که برای شناخت زیر ساخت اختصاص می دهید باعث کاهش زمان داون تایم(Down Time) و خسارت وارده خواهد بود. انتخاب زمان اجرای PM به صورت کاملا مهندسی صورت گیرد در صورت داشتن Down Time باید مراقب زمان های خاص ( انبارداری ، پرداخت حقوق ، حسابرسی و …) باشید.
چرا PM انجام می گیرد؟!
- عدم درک واقعی نیاز هنگام طراحی مرکز داده و عدم تعریف ان با نگاه به آینده.
- عدم تدوین برنامه توسعه و نگهداری با در نظر گرفتن تجهیزات موجود در بازار (تعیین طول عمر مرکزداده).
- عدم آشنایی و تسلط به استانداردهای روز.
- عدم مطالعه دفترچه راهنمای تجهیزات مورد نیاز (با توجه به اقلیم ) به زبان اصلی ، یا مترجم تخصصی، امین و آشنا به مباحث فنی.
- عدم برآورد بودجه و زمان بندی مراحل اجرا به صورت سختگیرانه و برنامه ریزی بر اساس آن.
- عدم مستند سازی با رعایت استاندارد در تمام مراحل طراحی و اجرا.
- عدم بررسی میزان انرژی مصرفی تجهیزات و انتخاب مناسب.
- عدم برنامه ریزی نگهداری پس از اجرا (قابلیت تعویض تجهیزات).
- اصلاح اجرای اولیه مرکزداده و عدم رعایت استانداردهای مربوطه آن.
- اصلاح مسائل پایه ای به وجود آمده در طول زمان و احساس نیاز به تغییرات توپولوژی ناشی از عدم رعایت استانداردها .
- اصلاح بهم ریختگی ناشی از اضافه شدن تجهیزات جدید و بی نظمی کابل ها در طول زمان.
- عدم وجود مستندات کامل و کاربردی با توجه به استاندارد های از پیش تعریف شده و عدم به روز رسانی آن ها با توجه به تغییرات.
- استهلاک و وجود گرد و غبار ناشی از طول زمان بر روی تمامی تجهیزات موجود در مرکز داده و قطعات داخلی آن ها.
پیش از ورود به مرحله ی اجرا لازم به بیان این نکته توجه کرد که هر تجربه PM دارای حوادث و اتفاقاتی مختص به خود بوده که در حین اجرا به وجود می آیند .
مدیریت ذهنی چنین لحظاتی برای افراد کم تجربه بسیار سخت و طاقت فرسا بوده و چه بسا خسارات جانی و مالی را در پی داشته باشد. لازم است بدانید که تجربه ، از پایه ای ترین نیازها به منظور انجام صحیح ، دقیق و موفق PM و کلید حل بسیاری از مسائل است. تاکید می گردد که اگر در این زمینه تسلط ، تجربه و دانش لازم را ندارید ، باید از افراد متخصص و با تجربه در این زمینه یاری گرفته و تجربه خود را با انجام مانورهای کنترل شده ارتقاء داده و از اقدام به انجام خودداری نمائید.
اجرای موفق PM:
به منظور اجرای صحیح ، دقیق و موفق PM در جهت نگهداری پیشگیرانه از سرورها، تجهیزات شبکه و کلیه تجهیزات موجود در مراکز داده باید تمامی جنبه های کار توسط کارشناسان متخصص در نظر گرفته شده و در ذهن افراد و جلسات همفکری متخصصات بارها و بارها مرور کردند، هرچند که قسمتی از جنبه های در نظر گرفته شده در هنگام اجرای کار مورد استفاده قرار گرفته شوند و یا بدیهی به نظر آیند. لازم به ذکر است که در بیشتر مواقع یک خطای کوچک انسانی و یا یک بی احتیاطی ناشی از عدم برنامه ریزی درست و یا خستگی ناشی از کار ، مشکلاتی را به وجود آورده که رفع آن شاید ساعت ها و روزها انجام کار را به تعویق انداخته و افراد و سازمان را با مشکلات پیچیده ای مواجه نماید.
نتایج بازدید PM:
1. بدیهی ترین نتیجه بازدید PM شناسایی یک مشکل بالقوه و اقدامات فوری برای جلوگیری از خطای سیستم در آینده است
2. یک مشکل جدید و فعال شناسایی می شود و اقدام متناسب با آن برنامه ریزی می شود، این مرحله بایستی به صورتی انجام شود که کارفرما مستندات PM قبلی و PM جاری را مقایسه و تحلیل درستی از کار انجام شده داشته باشند که معمولا چنین چیزی وجود ندارد و نیاز است که زمان کافی برای شناخت اختصاص یابد.
3. هیچ مشکلی در طول بازدید شناسایی نمی شود و تا PM بعدی هیچ خرابی رخ نمی دهد.
4. یک خطا شناسایی می شود، بررسی کامل جهت شناخت صورت نمی گیرد و تلاش برای برطرف کردن آن منجر به خطا یا خطاهای غیر قابل پیش بینی که در بعضی اوقات باعث بروز بخران می شود.
هر مساله را با اختصاص زمان کافی به درستی شناسایی کرده و جهت جلوگیری از بروز دومینوی خرابی در آینده آن را به طور کامل رفع نمایید و به دستور مدیر «حالا یه کاریش بکن» توجه ننمایید. هنگام ارائه زمان و هزینه به مدیر محترم تصویر کوه یخ را به خاطر داشته باشید.